tirsdag, oktober 17, 2006

Violette bønner: A Cosse Violette ?

Jeg fortsætter med bønnerne, det er et godt bønneår i år!

Mine violette bønner er formentlig af sorten A Cosse Violette , men jeg er nu ikke sikker. En anden mulighed er sorten Blauhilde. Jeg kan ikke huske, hvor og hvornår jeg købte de første frø. Måske var det i forbindelse med, at den iberiske skovsnegl holdt sit indtog. I hvert fald husker jeg, at jeg overvejede, om den violette bønne var mindre følsom for snegleangreb. Filosofien var, at den violette farve skulle hænge sammen med nogle (bitre?) smagstoffer. Jeg er aldrig blevet enig med mig selv, om det er rigtigt, men de violette bønner giver et langt højere udbytte end de grønne. Endeligt gør det jo ikke noget at farven liver lidt op. Selv blomsterne har en køn lysviolet farve.

Jeg har tilrettelagt en pædagogisk billedserie. Første billede er blomsten, den næste er mit bønnestativ fuldt overvokset med bønner. Så har jeg et nærbillede af en klase med bønner. Næste billede er en baljefuld nyplukkede bønner klar til blanchering. en håndfuld bønnet på skærebrædtet, og en portion bønner igang med at blive blancheret. Som det ses, skifter de farve, når de bliver tilberedt. Det letter blancheringen, man kan direkte se, hvornår de har fået nok. Sidste billede er et fad blancherede bønner klar til nedfrysning.

Bønnerne giver udbytte stort set indtil første nattefrost. Jeg plukkede en portion bønner idag, dog ikke mere end jeg kunne spise såtil frokost sammen med et par spejlæg.

Og så er de billige idrift. Der er altid et par bælge, jeg overser, så de bliver for modne til at spise direkte. De danner så basis for næste års såning.

PA010012 PA010007 PA010008 P9070077 P7180029 BoennerBlancher BoennerBlancherede

Ingen kommentarer: