tirsdag, februar 14, 2006

Gærdesmutte

PICT1777_01 Originally uploaded by PhotoByte.

Gærdesmutten er svær at fange for fotograferne. Næsten lige så lille som fuglekongen og mindst ligeså hyperaktiv. Med halen vinkelret smutter den rundt i en ustandselig jagt på føde. Den synger stort set hele året med en stemme, der er så gennemtrængende at det næsten smerter i øret. Det var lidt svært at finde et ordentligt billede. Det engelske navn Wren er også kendt for andre ting. Søgningen på Flickr gav en masse billeder af Londons Skt. Paul katedral, hvis arkitekt var Christopher Wren. Desuden dækker navnet over et medlem af den kvindelige del af Royal British Navy. (Mon Paul McCartneys sang Jenny Wren på det seneste album har noget med det at gøre ? ). Billedet fandt jeg ved at søge direkte efter gærdesmutte på Flickr. Så fuglen på billedet er faktisk sønderjysk.

Det latinske navn Troglodytes troglodytes kan der også spindes en ende over. Det stammer fra græsk og betyder huleboer. For gærdesmutten må det være en hentydning til den kugleformede rede. Men Linnaeus beskrev jo allerede i 1758 Homo Troglodytes, det huleboende menneske, på lige fod med Homo Sapiens. Linnaeus skrev ud fra rygter. Tyskeren Blumenbach beskrev så i 1799 Simia troglodytes, chimpanzen, nu Pan troglodytes, og gik ud fra at rygterne Lineaeus havde hørt stammede derfra. Stephen Jay Gould har beskrevet historien i detaljer. Indenfor cryptozoologien er der en anden udlægning. Rygterne Lineaeus havde hørt, mener man havde baggrund i observationer af yetien, almaen, bigfoot, eller sasquatch. Allerede Montesquieu havde i Persiske breve (1721) omtalt troglodyter. Det er nok mindst ligeså sandsynligt at Linnaeus havde historien derfra. Men nu er der jo forslag fremme om at omdøbe chimpansen til Homo Troglodytes, på grund af den lille genetiske afstand mellem arterne.

Og endnu længere ude, Rock (beat) orkestret The Troggs navn er i virkeligheden en forkortelse af troglodyte. The Troggs med "Wild Thing", "With A Girl Like You", "I Can't Control Myself", "Anyway That You Want Me", "Give It To Me" and "Love Is All Around" (den ægte version). og hvad mon det har med en gærdesmutte at gøre ?

Ingen kommentarer: