onsdag, februar 15, 2006

Musvit

Great Tit (Parus major) Originally uploaded by Max xx.

Idag er det en af de mest hyppige gæster i haven. Den er så småt begyndt at forberede foråret. Min mormor kaldte den moskevitten eller savskæreren, navne der åbenbart rækker langt tilbage. I Brøndegaards Folk og Fauna kan jeg se at det er i hvet fald tilbage til 1700-tallet. Savskæreren er jo specielt rammende i denne tid, hvor dens kvidren begynder at lyde som et savblad, der bliver filet.

På engelsk hedder den Great Tit, og det kræver lidt omhu når man søger efter billeder for den, så man sikrer sig at det er Parus major der dukker op. I mine unge dage var jeg til konference i Helsinki, og skulle hver dag gå igennem en park for at nå kongrescenteret. Der var en flok musvitter, som fangede min opmærksom. Jjeg standsede for at kigge på dem. En af de øvrige kongresdeltagere, så undrende på mig. Derfor måtte jeg forklare mig. "Great tits", sagde jeg, hvorefter en ung pige dukkede op fra den retning, hvor jeg havde kigget. Siden undgik kongresdeltageren mig. Af og til skal man være lidt varsom med sine fugleinteresser.

Billedet er taget af fotograf, der kalder sig Max xx, vist nok i Frankrig.

tirsdag, februar 14, 2006

Gærdesmutte

PICT1777_01 Originally uploaded by PhotoByte.

Gærdesmutten er svær at fange for fotograferne. Næsten lige så lille som fuglekongen og mindst ligeså hyperaktiv. Med halen vinkelret smutter den rundt i en ustandselig jagt på føde. Den synger stort set hele året med en stemme, der er så gennemtrængende at det næsten smerter i øret. Det var lidt svært at finde et ordentligt billede. Det engelske navn Wren er også kendt for andre ting. Søgningen på Flickr gav en masse billeder af Londons Skt. Paul katedral, hvis arkitekt var Christopher Wren. Desuden dækker navnet over et medlem af den kvindelige del af Royal British Navy. (Mon Paul McCartneys sang Jenny Wren på det seneste album har noget med det at gøre ? ). Billedet fandt jeg ved at søge direkte efter gærdesmutte på Flickr. Så fuglen på billedet er faktisk sønderjysk.

Det latinske navn Troglodytes troglodytes kan der også spindes en ende over. Det stammer fra græsk og betyder huleboer. For gærdesmutten må det være en hentydning til den kugleformede rede. Men Linnaeus beskrev jo allerede i 1758 Homo Troglodytes, det huleboende menneske, på lige fod med Homo Sapiens. Linnaeus skrev ud fra rygter. Tyskeren Blumenbach beskrev så i 1799 Simia troglodytes, chimpanzen, nu Pan troglodytes, og gik ud fra at rygterne Lineaeus havde hørt stammede derfra. Stephen Jay Gould har beskrevet historien i detaljer. Indenfor cryptozoologien er der en anden udlægning. Rygterne Lineaeus havde hørt, mener man havde baggrund i observationer af yetien, almaen, bigfoot, eller sasquatch. Allerede Montesquieu havde i Persiske breve (1721) omtalt troglodyter. Det er nok mindst ligeså sandsynligt at Linnaeus havde historien derfra. Men nu er der jo forslag fremme om at omdøbe chimpansen til Homo Troglodytes, på grund af den lille genetiske afstand mellem arterne.

Og endnu længere ude, Rock (beat) orkestret The Troggs navn er i virkeligheden en forkortelse af troglodyte. The Troggs med "Wild Thing", "With A Girl Like You", "I Can't Control Myself", "Anyway That You Want Me", "Give It To Me" and "Love Is All Around" (den ægte version). og hvad mon det har med en gærdesmutte at gøre ?

mandag, februar 13, 2006

Fuglekonge

Idag er det igen en vintergæst, der er på besøg. Der er normalt en større flok inde i skoven, men igår var de forbi her i haven. De er meget energiske med deres søgen rundt i grantræerne, samtidigt med at deres pibende stemme lyder ustandselig. Billedet er igen hentet via Flickr med samme procedure som sidst: Find det latinske navn (Regulus regulus). Brug det til at finde det engelske, Goldcrest, og søg på Flickr. Denne gang er billedet taget i England af David Appleton. Som det fremgår af billedet er Goldcrest et mere præcist navn end det danske.

Ellers er det tøvejr idag og jordskokkerne er igen til at grave op, så maden skulle være sikret. Forårsblomsterne begynder så småt at skyde frem.

søndag, februar 12, 2006

Halemejse

Long-tailed Tit Originally uploaded by Sergey Yeliseev.

Her omkring er der utroligt mange fugle og mange arter. Jeg forsøger af og til at lave en liste over alle de fuglearter, jeg har set her. Dette er endnu et forsøg. Een om dagen skulle jo være til at overskue.

Med så mange muligheder er det svært at vælge. Men igår var der en flok halemejser. (Og lige nu er der en skovskade, der fanger interessen). Men jeg må heller holde fast i halemejsen (long-tailed tit på engelsk (Aegithalos caudatus på latin). Desværre har aldrig selv fået fotograferet dem, men det råder Flickr jo bod på. Besøg hjemmesiden og søg på tags med "long-tailed tits", og en masse billeder dukker frem. Resultat kan ses her. Billedet her til høje er taget i Moskva for 14 dage siden i 24 graders frost af Sergey Yeliseev. Klik på billedet og se flere af hans billeder.

Jeg tror halemejserne yngler i området, i hvert fald visse år. Gårsdagens flok var dog højst sandsynligt vintergæster.